Mi a trend?

A trend a piac, vagy egy befektetési eszköz árfolyamának az általános iránya. A technikai elemzésben a trendeket trendvonalakkal azonosítjuk, amelyek egymás utáni csúcspontokat, vagy mélypontokat kötnek össze. A legtöbb kereskedő a trend irányába nyit pozíciókat. Vannak, akik a fordulópontokat keresve a jelenlegi trenddel ellentétesen kötnek. Minden tőzsdei termék árfolyama trendszerű mozgásokat követ, legyen szó részvényekről, kötvényekről, devizákról, kriptovalutákról, vagy bármilyen egyéb befektetési termékről.

trend

A trendek azonosítása

A technikai elemzés annak az ígéretével jött létre, hogy az árfolyamok időről-időre ismétlődő trendeket mutatnak. A trendek azonosítása a legfontosabb a technikai elemzés eszközei közül. A trendek azonosítására többféle lehetősége is van az elemzőnek, például a trendvonalak berajzolása, vagy különböző technikai indikátorok használata. Ha ezeket az eszközöket kombináljuk, az még hatékonyabb megoldást jelent. Például a trendvonalakat berajzolhatjuk a grafikonon, hogy megállapítsuk a trend irányát. Mellette a az RSI indikátor, vagy az MACD megmutatja nekünk a trend erejét. A legtöbb technikai elemző és befektető fő szlogenje, hogy „a trend a barátom”, és ez a legtöbb esetben tényleg így is van. Ez alól talán az képezhet kivételt, amikor a fordulópontokat keressük, és az eddig folyamatban lévő trend irányával ellentétesen nyitunk, fordulatra számítva.

A trendvonalak használata

A legegyszerűbb és legáltalánosabb módja a trendek azonosításának, hogy berajzoljuk a trendvonalakat. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy összekötjük az egymást követő csúcspontokat, és az egymást követő mélypontokat. Emelkedő trendnél az egymást követő, egyre magasabbra kerülő mélypontokat összekötő trendvonal a fontos, mivel ez a vonal egyben egy támasz szintet is jelent az árfolyamnak. Amikor a korrekció végén az árfolyam eléri ezt a vonalat, a legtöbb esetben visszapattan róla, és folytatja az útját felfelé. Csökkenő trendnél ennek pont a fordítottja igaz. Az egyre alacsonyabbra kerülő csúcspontokat kötjük össze egy egyenes vonallal. Amikor az árfolyam eléri ezt a felső vonalat, általában lefordul róla, és folytatja a csökkenő trendet.

Trend

Különböző idősíkok

Természetesen különböző időtávú trendekről beszélünk, és a skála nagyon széles. A néhány perces trendszerű mozgásoktól, amelyeket már kihasználhat egy „skalpoló” kereskedő, egészen a több éves trendekig, amelyek pedig inkább a hosszú távú befektetőket érdeklik. Ha megnézünk egy hosszú távú trendet a grafikonon, az magába foglal sok középtávú emelkedő és csökkenő trendet, amelyeken belül szintén sok rövid távú trend váltja egymást és így tovább. Nagyon fontos, hogy a befektetésünk, vagy spekulációnk időtávja jól igazodjon a grafikon idősíkjához, és ahhoz, hogy rövid-, közép-, vagy hosszú távú trendeket azonosítunk be.