Támasz ellenállás szintek

A támasz ellenállás szintek jelentik a második legfontosabb eszközt a technikai elemzésben, a trendek ismerete után. Gyakran halljuk az elemzőktől, hogy a bikák és a medvék csatája, vagy a vevők és az eladók közötti küzdelem. Ha a kereskedést egy csatának tekintjük, akkor a front vonalak lehetnek a támasz ellenállás szintek, hiszen a legtöbb trade azokon a szinteken történik. A támasz szint az, ahol a kereslet annyira megerősödik, hogy megakadályozza az árfolyam további esését. Az ellenállás szint pedig, ahol az eladások annyira megnőnek, hogy az árfolyam nem tud tovább emelkedni.

támasz ellenállás

Ahogy a képen látható grafikon mutatja, a trendcsatorna alja a támasz szint, a csatorna teteje pedig az ellenállás szintnek felel meg. Mindkét szintnél jellemzően nagyobb valószínűséggel fordul meg az árfolyam, és ezt a megnövekedett valószínűséget lehet jól felhasználni a kereskedés során. A fordulat ugyanakkor soha nem 100%, hiszen előbb, vagy utóbb az árfolyam áttöri valamelyik vonalat. Ezt hívjuk kitörésnek, ami után változik a trend. Ha például az árfolyam áttöri az ellenállás szintet és elindul felfelé, akkor egy emelkedő trend kezdődik, és ami addig ellenállás szintként funkcionált, ezen túl támasz szint lesz.

Miért történik ez?

A támasz ellenállás szintek pszichológiai szintnek számítanak, ahol nagyon sok kereskedő hajlandó pozíciót nyitni, pontosan a várható fordulat miatt. Ezáltal egyfajta önbeteljesítő jóslatként működnek. Amikor a fontos szintet áttöri az árfolyam, a befektetők hozzáállása megváltozik, és új pszichológiai szint alakul ki.

Hol alakulnak ki támasz ellenállás szintek?

  • Kerek számoknál: A fontos lélektani szintek gyakran kötődnek kerek számokhoz. Például 1,10 1,50 0,90 stb. devizapároknál, vagy 200, 300, 400, 2500 stb. részvényeknél. A kerek számok általában hosszú távú szintek, és mindkét irányból akadályt jelentenek az árfolyam számára.
  • Trendcsatornák alsó és felső vonalai: Bár a legtöbbször nem vízszintes vonalak, a trendcsatornák határvonalai ugyanúgy támasz ellenállás szintnek számítanak.
  • Ahonnan 2-szer, vagy többször fordult az árfolyam: Erős támasz ellenállás szintek ott alakulnak ki, ahonnan már legalább kétszer, de inkább többször fordult az árfolyam a múltban. Minél többször fordították meg a kereskedők az árfolyam mozgását egy adott szintnél, annál erősebb támasz, vagy ellenállás szintnek számít
Miért fontosak a támasz ellenállás szintek?

A támasz ellenállás szintek kritikus részét képezik a trend elemzésnek. Kulcsfontosságú döntéseket tudunk hozni a segítségükkel arra vonatkozóan, hogy a trend vajon készül-e megfordulni. Például, ha a kereskedő látja, hogy az árfolyam a csökkenés közben egy fontos támasz szinthez közelít, akkor dönthet úgy, hogy nyit egy kereskedést felfelé, mivel nagy a valószínűsége a fordulásnak. Ezek a szintek tesztelni, és megerősíteni is tudják a trendeket, ezért mindenki számára ajánlott figyelni őket, akik technikai elemzést végeznek.