Az RSI (Relative Strength Index) egy momentum indikátor, amely a termék árfolyamának a túlvettségét, vagy túladottságát hivatott megmutatni. A legnépszerűbb indikátorok közé tartozik, és sok technikai elemző hivatkozik rá az előrejelzéseiben. Mint momentum indikátor, az árfolyam jelenlegi, relatív erősségéről ad értékelést egy 0-tól 100-ig terjedő skálán ingadozva. Általában 14 periódust (pl. 14 óra, nap, hét stb.) vizsgál visszamenőleg, ami egy jól bevált beállítás, de ettől el lehet térni. Az alap szintű értelmezése nagyon egyszerű: minél alacsonyabb az érték, annál inkább túladott a termék, és minél magasabb, annál inkább túlvett. Ebből értelemszerűen következik, hogy minél közelebb van az árfolyam a 0-hoz, vagy a 100-hoz, annál valószínűbb a trendforduló. Az RSI alapján történő elemzés persze összetettebb is lehet ennél, nézzük, hogyan használhatjuk fel az indikátor értékeit.

RSI értelmezése

A legismertebb és elfogadottabb értelmezés, hogy a 70-es szint feletti értéket tekintjük túlvett tartománynak, a 30-as alattit pedig túladottnak. Amikor az RSI például 70 felett van, akkor már várható a fordulat, viszont akkor nyitunk, amikor az indikátor visszatér a túlvett tartományból, tehát 70 alá esik (vannak eltérő vélemények ezzel kapcsolatban, egyes befektetők nem várják meg, hogy visszatérjen a normál tartományba). Ellenkező esetben, amikor az árfolyam túladott, és az RSI 30 alatti értéket mutat, akkor nyitunk pozíciót, amikor újra 30 fölé kerül.

Egy másik kedvelt megközelítés, hogy az indikátor 50-es szintjét figyeljük, és támasz/ellenállás szintként használjuk. Például egy tartós emelkedő trend esetén gyakran előfordul, hogy a korrekció végén az RSIt alulról megfogja az 50-es szint. Ezt felhasználva, az emelkedő trend közben felfelé indíthatunk kereskedést, amikor az RSI elérte az 50-et, és visszapattant róla. Ellenkező esetben, csökkenő trendnél fontos ellenállás szintként funkcionálhat az indikátor középvonala. Amennyiben az 50-es szint nem fogja meg az RSI vonalát, hanem áttöri, az szintén fontos jelzés a számunkra.

RSI további megközelítése

Szintén elfogadott és eredményes használata az RSInek, ha ugyanúgy, mint a grafikonon, alakzatokat és trendvonalakat azonosítunk be rajta. Az indikátor vonalának a mozgásában is felfedezhetőek gyakran visszatérő motívumok, például szűkülő háromszögek, trendcsatornák, amelyek ugyanúgy felhasználhatóak a technikai elemzéshez, mint a hagyományos tőzsdei alakzatok.

rsi