A Parabolic SAR (Stop And Reversal) használatát tekintve egy különleges indikátor. Legalább annyira fontos a jelzése a pozíció zárásoknál, mint a nyitásoknál. Ahogy a nevéből is adódik, alapvetően arra fejlesztették ki, hogy akár folyamatosan tudjunk kereskedni egy adott termékkel. A trendfordulónál zárva a nyitott kereskedésünket, és rögtön indítva a következőt az ellenkező irányba.

Parabolic SAR egyszerűen

Az indikátor több pontból áll, melyek vagy a gyertya alatt, vagy a gyertya felett helyezkednek el. Emelkedő trendnél a pontok a gyertyák alatt vannak, aztán amikor a trend átvált csökkenőbe (vagy korrigál az árfolyam), a pontok átkerülnek a gyertyák fölé. Az is fontos, hogy a pont milyen távolságra helyezkedik el a gyertyától. Minél nagyobb ez a távolság, annál erősebb a trend.

A legegyszerűbb használat, ahogy már említettük, hogy a metszéspontoknál lezárjuk a nyitott kereskedésünket, és nyitunk az ellenkező irányba (mindig abba az irányba nyitunk, amerre a gyertya található az indikátor pontjaihoz képest). Ennél persze lehet kifinomultabban is használni a Parabolic SAR indikátort. Sokszor csak korrigál az árfolyam, mielőtt folytatja az előző trendet. Egy jó megoldás lehet, ha segítségül hívunk egy másik indikátort, például egy mozgóátlagot, hogy megállapítsuk az alapvető trendet. Ha ez megtörtént, akkor csak a fő trend irányába indítunk kereskedéseket, és ezeket zárjuk is, amint a Parabolic erre jelzést ad.

parabolic sar