Az MACD (Moving Average Convergence Divergence), az egyik leggyakrabban használt trendkövető indikátor. Sikerét egyrészt annak köszönheti, hogy összetettségéből adódóan pontos jelzéseket ad, másrészt, mivel rengetegen használják, egyfajta önbeteljesítő jóslatként is működik. Az indikátor egyedüli hátránya, hogy a pontos jelzések mindig kicsit késve érkeznek, viszont erős piaci trendeknél ez nem jelent nagy problémát.

Az MACD három mozgóátlagot használ fel a jelzésekhez, ebből két exponenciális mozgóátlag különbözete az indikátor alap vonala, és a harmadik exponenciális mozgóátlag a szignál vonal. A leggyakrabban használt beállítások a 12,26,9 és a 8,17,9. Ezektől a számoktól lefelé eltérve az indikátor érzékenyebbé válik, és gyorsabban reagál a trend változásaira (ezzel együtt valamelyest csökken a pontosság).

MACD és a trend

Az indikátor több fontos jelzést is ad nekünk a trenddel kapcsolatban. Egyrészt megmutatja a trend irányát azzal, hogy az MACD vonal a középvonal alatt, vagy felett helyezkedik el. Másrészt megmutatja a trend erejét, és a várható trendfordulót. A népszerűségéből adódóan sokféleképpen használják, mi most a legismertebb (és leginkább megbízható) jelzéseit vesszük sorra.

  • A középvonal keresztezése az egyik legfontosabb jelzés, ami azt mutatja nekünk, hogy az addigi trend megfordult. Értelemszerűen, ha alulról felfelé keresztezi a középvonalat, akkor emelkedő trend alakult ki, ha felülről lefelé, akkor pedig csökkenő.
  • Szintén erős jelzés a kék és a piros vonal metszéspontja. Amikor a kék vonal alulról felfelé metszi a pirosat, az általában vételi jelzés, ha felülről lefelé metszi, az pedig eladási jelzés. Azt is figyelembe kell venni viszont, hogy a metszéspont mennyire van távol a középvonaltól. Ha a középvonalhoz közel metszi egymást a két vonal, akkor az inkább csak a pozíciók zárására adhat jelzést, ha viszont a középvonaltól relatíve távol metszik egymást, az egy erős jelzés pozíció nyitásra.

Az MACD esetében érdemes figyelni a divergenciákat, mivel ez az egyik legmegbízhatóbb jelzése az indikátornak. A divergencia ebben az esetben azt jelenti, hogy az árfolyam és az MACD ellentétes irányban mozog. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy egy idő után az árfolyam elkezdi követni az MACD mozgását, és bekövetkezik egy trendforduló.

macd