Ahogy a grafikon típusokról szóló cikkünkben is írtuk, a gyertya grafikon hordozza a legtöbb információt a technikai elemzők számára. Nem csak azt tudjuk meg belőle, hogy az adott időtávon belül hol volt a minimum, maximum, nyitás és zárás, hanem nagyon sok egyéb hasznos információt is. Az elmúlt évtizedekben a befektetők és az elemzők megfigyelték, hogy vannak bizonyos ismétlődések abban, hogy a különböző formájú gyertyák hogy követik egymást a piaci trendek változásai előtt. A megfigyelések alapján beazonosították, hogy különböző gyertya alakzatok jó valószínűséggel előre tudják jelezni a trend folytatását, vagy megfordulását, vagy éppen a trend megerősödését. Ezek az alakzatok sokszor önbeteljesítő jóslatként is működnek, hiszen rengetegen használják a technikai elemzés során, és sokszor pont a gyertya alakzatok alapján hozzák meg a befektetők a döntéseiket.

Az alábbiakban összeválogattunk néhányat a leggyakrabban előforduló gyertya alakzatok közül, rövid leírással, és ábrákkal illusztrálva.

Gyertya alakzatok 1.

Abandoned baby

Egy ritka trendfordító alakzat, amely a következőképpen alakul ki: Az első gyertyát követi egy rés, majd egy doji gyertya, amelyet szintén egy rés követ. Fontos, hogy a rés tökéletes legyen, a gyertyák árnyékai se érjenek össze.

gyertya alakzatok

Dark cloud cover

Egy medve trendfordító alakzat, ami először folytatja az emelkedő trendet egy hosszú zöld gyertyával. A következő gyertya új csúcsponttal nyit, aztán az előző gyertya középvonala alatt zár.

gyertya alakzatok

Doji

A doji akkor rajzolódik ki, amikor a gyertya nyitó és záró értéke gyakorlatilag ugyanaz. Az alsó és felső árnyék hossza eltérhet, így a doji gyertya hasonlíthat egy keresztre, fordított keresztre, vagy egy pluszjelre. A doji mindig a döntésképtelenséget jelenti, tehát az egyenlő küzdelmet a vevők és az eladók között. Az árfolyam fel-le mozog a gyertya időperiódusa alatt, de végül majdnem, vagy teljesen a nyitóértéknél zár.

gyertya alakzatok

Szitakötő doji

Egy olyan doji, melynél a nyitó- és a záróár megegyezik a maximummal. Mint minden más doji, ez is általában trendfordulót jelez.

gyertya alakzatok

Gyertya alakzatok 2.

Elnyelő alakzat

Egy trendfordító alakzat, ami bika és medve is lehet, attól függően, hogy egy emelkedő, vagy egy csökkenő trend végén jelenik meg. Az első gyertya egy kisebb testű, és a jelenlegi trend irányába mutat. Ezt követi egy nagyobb testű gyertya, ami az eddigi trenddel ellentétes, és teljes egészében elnyeli az előző gyertyát.

gyertya alakzatok

Evening doji star

Három gyertyából álló medve trendfordító alakzat, amely hasonló az Evening star-hoz. Az első gyertya folytatja az emelkedő trendet egy hosszú testtel. A második gyertya egy doji, amely magasabban nyit az előző zárásánál. A következő egy csökkenő gyertya, amely az első gyertya középvonala alatt zár.

gyertya alakzatok

Evening star

Medve trendfordító alakzat, amely egy emelkedő gyertyával indít, majd következik egy kis testű gyertya, amely réssel nyit, végül jön egy csökkenő gyertya, amely az első középvonala alatt zár.

gyertya alakzatok

Sírkő doji

A nyitó és a záróár megegyezik a minimummal.

gyertya alakzatok

Gyertya alakzatok 3.

Kalapács

Az árfolyamot lehúzzák a nyitás után, aztán a zárás előtt még visszahúzzák, majdnem a nyitó árig. Így a gyertyának van egy kis teste, és egy hosszú árnyéka lefelé. Ha csökkenő trendnél alakul ki, akkor hívjuk kalapácsnak.

gyertya alakzatok

Akasztott ember

Ugyanúgy alakul ki, mint a kalapács gyertya, a különbség viszont, hogy az akasztott ember az emelkedő trend végén alakul ki.

gyertya alakzatok

Harami

Két gyertyából álló alakzat, amelynél az első gyertya teljesen elnyeli a másodikat, és a kettő ellentétes színű. Mindkét irányban lehet trendfordító alakzat. Ha az első gyertya zöld, akkor lefelé fordítja a trendet, ha az első piros, akkor felfelé.

gyertya alakzatok

Fordított kalapács

Bika trendfordító alakzat, amely egy csökkenő trend végén alakul ki. Az előző gyertya zárása alatt nyit, aztán kevéssel a nyitás felett zár, és felfelé van egy hosszabb árnyéka.

gyertya alakzatok

Hosszú test/Hosszú nap

Egy nagy elmozdulás történik a gyertya időperiódusa alatt, ezért egy hosszú gyertyatest és két nagyon rövid árnyék alakul ki. Általában erős trendet jelez.

gyertya alakzatok

Marubozu

A marubozu egy hosszú gyertyatest árnyék nélkül. Ilyenkor vagy a vevők, vagy az eladók egyértelmű fölényben vannak.

gyertya alakzatok

Morning doji star

Három gyertyából álló bika trendfordító alakzat, amely hasonló az Morning star-hoz. Az első gyertya folytatja a csökkenő trendet egy hosszú testtel. A második gyertya egy doji, amely alacsonyabban nyit az előző zárásánál. A következő egy emelkedő gyertya, amely az első gyertya középvonala felett zár.

gyertya alakzatok

Morning star

Bika trendfordító alakzat, amely egy csökkenő gyertyával indít, majd következik egy kis testű gyertya, amely réssel nyit, végül jön egy emelkedő gyertya, amely az első középvonala felett zár.

gyertya alakzatok

Gyertya alakzatok 4.

Piercing line

Két gyertyából álló bika trendfordító alakzat. Az első egy hosszú testű piros gyertya, a második egy zöld gyertya, amely új mélyponton nyit, aztán az előző középvonala felett zár.

gyertya alakzatok

Hullócsillag

Egy gyertyából álló jelzés, amely emelkedő trendben alakul ki. Magasabban nyit az előző zárásánál, aztán még feljebb húzzák, végül csak egy kicsivel zár a nyitás felett.

gyertya alakzatok

Spinning top

Kis gyertyatesttel rendelkező piros, vagy zöld gyertya, melynek felfelé és lefelé is hosszú árnyéka van. a dojihoz hasonlóan bizonytalanságot jelez.

gyertya alakzatok

Három fekete holló

Medve trendfordító alakzat, melyet három hosszú testű és rövid árnyékú piros gyertya alkot. Mindegyik a minimumához közel zár, és az előző gyertya zárása felett nyit.

gyertya alakzatok

Három fehér katona

Bika trendfordító alakzat, melyet három hosszú testű és rövid árnyékú zöld gyertya alkot. Mindegyik a maximumához közel zár, és az előző gyertya zárása alatt nyit.

gyertya alakzatok