Mi is az a CFD kereskedés?

A CFD avagy “Contract for Difference” egy olyan derivatíva, amely úgy kínál lehetőséget az árfolyam változásból származó profit elérésére, hogy közben nem szükséges ténylegesen megvásárolni az adott terméket, legyen az részvény, nyersanyag, kriptovaluta vagy akár index. A CFD 100%-ban követi az adott termék árát, tehát ha az Apple részvény árfolyama emelkedik 1%-t , akkor az AppleCFD is emelkedni fog, ezáltal pénzt tudunk keresni rajta anélkül, hogy magas költségen részvényt vásárolnánk.

cfd

A CFD kereskedés nagy előnye

Egy óriási előnye ennek a fajta kereskedésnek, hogy tőkeáttételes, ami azt jelenti, hogy a pénzünk többszörösével tudunk kereskedni. Jelenleg a maximum tőkesokszorozás 1:20 a részvényeknél. Elmagyarázom röviden a lényegét ennek:
Befektetek mondjuk 10.000 eurót és én úgy gondolom, hogy az Apple CFD ára emelkedni fog, viszont nem akarom az össze tőkémet kockáztatni. Ebben az esetben kiválasztom az 1:20 tőkesokszorozás és a kockáztatott összeget, ami legyen 1000 euró.
Ebben az esetben a kötésem összértéke 20000 euró lesz. Ez az jelenti, hogy 1% emelkedés után 200 euró nyereséget tudok elérni, ami 20% a befektetett ezer euróhoz képest.

Emellett, ami teljesen mellette szól, hogy az emelkedésre és a csökkenésre is tudsz spekulálni. Ez egy nagyon nagy előny egy esetleges csökkenő trend közben.

cfd

CFD kereskedés  költsége

Sokkal kisebb költsége van, mintha ténylegesen megvásárolnánk az adott terméket. Részvények esetében az átlagos költség, ha tényleg megvesszük, 1% vételnél és 1% eladásnál átlagosan, ami azt jelenti, hogy legalább 2% emelkedés kell az árfolyamban csak ahhoz, hogy nullán legyen a befektetésünk.
A CFD kereskedés esetében ez sokkal költség hatékonyabb. Itt a költség töredéke az imént említettekhez képest, ráadásul csak a kereskedés megnyitásánál számolnak fel a brókerek. Ez a költség átlagosan 0,1%.

CFD kereskedés likviditás

A likviditás fogalom alatt azt értjük, hogy az adott befektetésből milyen gyorsan tudunk kiszállni. Van egy jó hírem, a CFDk esetében azonnal, amikor csak akarunk. Ez egy nagyon fontos dolog, ugyanis egy nagyobb válság idején, amikor minden bezuhan, nagyon nehéz az adott részvényre, nyersanyagra vevőt találni. Ki is vásárolna egy válság kezdetén részvényt?
Likviditás szempontjából is a CFD kereskedés a nyertes.

CFD kereskedés lehetőségek

Az nagyon fontos, hogy viszonylag sok bróker kínálja a kereskedési formát, viszont minden esetben fontos ellenőrizni, hogy mennyire megbízható az adott szereplő. A legfontosabb Európában, hogy legyen meg a CySec regisztrációja és a cég legyen bejegyezve az MNB-nél is.
Ha ezek megvannak, akkor érdemes utána olvasni a világhálón. Ha a cég ennek ellenére nem korrekt, az hamar kiderül, mert szólás szabadság van. Mindenesetre az oldalon van egy ajánlott bróker, aki biztosan megbízható, mert teszteltük és ha utána olvasol, akkor az csak megerősít ebben. Próbáld ki náluk a kereskedést: