Hogyan válassz bróker-t?

A sikeres kereskedés egyik legfontosabb alapja, a megfelelő bróker kiválasztása. Ha nincs korrekt információnk, vagy segítségünk ezzel kapcsolatban, akkor ez nagyobb kihívást jelenthet, mint maga a kereskedés. Rengeteg brókercég működik a piacon, összeszámolni is nehéz lenne. Van köztük kisebb, nagyobb, szabályozott, szabályozatlan, korrekt, inkorrekt és a kettő között valahol. Van, ahol beszélnek magyarul, van ahol csak angolul, és sajnos van olyan is, ahol semmilyen nyelven nem beszélnek velünk. Megadnak egy email címet, és vagy visszaírnak, vagy nem.

Ha valaki foglalkozott már tőzsdei kereskedéssel néhány évet (ez alatt most főleg online tőzsdézést értünk), akkor több tucat bróker-t, és kereskedési platformot látott. Nem csoda, hogy nagyon nehéz a választás, ha valaki a számára ideális szolgáltatót szeretné megtalálni. Ebben igyekszünk segíteni, nem csak ezzel a cikkel, hanem az oldalon található részletes bróker elemzésekkel, és feketelistával is.

bróker

Platform bróker kritériumok

Ez az egyik sarkalatos pontja a brókerválasztásnak, viszont ez az egyik legegyszerűbb is. A platformot meg tudod nézni, bármelyik bróker oldalára tévedsz is rá. Sőt, a legtöbb oldalon ki is tudod próbálni, hiszen ingyenes demó számla szinte mindenhol van. Sok brókernél még bemutató videó is elérhető, ami segít a platform használatában.  Egy-két óra próbálgatás után el is tudod dönteni, hogy mennyire szimpatikus neked a platform, a beállítási lehetőségek, a dizájn stb. Két fontos szempont van viszont, amit kezdőként nem biztos, hogy le tudsz ellenőrizni, de ezekben meg tudunk majd segíteni.

Az egyik az árfolyamok korrekt mozgása. Sajnos a grafikonok mozgásai nem minden szolgáltatónál fedik a valós tőzsdei mozgásokat. Az igazság az, hogy szinte minden brókernél van némi eltérés a mozgásokban. A nagy kérdés inkább az, hogy ezek az eltérések egy elfogadható százalékon belül vannak, vagy nem.

A másik fontos szempont, aminek az eldöntéséhez szintén kell egy kis gyakorlat, hogy a nyitásoknál és a zárásoknál a bróker rendszere megfelelő gyorsasággal teljesíti az utasításaidat, és a megfelelő árszinten, vagy pedig túl nagy csúszással.

Van még egy fontos dolog, amit nem árt figyelembe venni a választásnál. Találd meg azt a platformot, ami illik hozzád, a tudásodhoz, és a kereskedési stílusodhoz. Ha kezdő vagy, vagy szeretsz egyszerűen kereskedni, akkor jobb egy egyszerűen kezelhető platformot választani. Ilyen például a NAGAmarkets. Ha összetett stratégiákat alkalmazol, és fontos számodra a sokféle beállítási lehetőség, akkor válassz olyan platformot, ami ennek megfelel.

bróker

Bróker Szabályozása

Talán ezt a legkönnyebb ellenőrizni, hiszen a brókerek, ha szabályozottan, és törvényes keretek között működnek, kiteszik a weboldalukra a felügyeleti szerv nevét. Ha ez tényleg egy valós felügyelet, akkor nincs más dolgod, mint megnézni a felügyelet honlapján, hogy szerepel-e az adott bróker a felügyelt cégek között. Szerencsére nincs túl sok törvényes felügyeleti szerv világszerte, ezért nagyon könnyű eldönteni, hogy az adott cég rendben van-e ilyen szempontból. Természetesen ebben is tudunk segíteni, és a bróker leírásoknál részletezzük is, hogy milyen felügyelet szabályozza az adott céget.

A Bróker ideális Supportja

Ezt talán a legnehezebb megvizsgálni az összes közül. Persze tudsz írni chat-en, vagy email-ben, fel tudod hívni a központi számukat, vagy kérsz egy visszahívást, és megnézed mi történik. Ezek is sok mindent elárulnak, mert sok brókercég már itt elbukik. Ilyenkor tiszta sor, keresel egy másik brókert, aki hajlandó kommunikálni veled. A gond nem itt kezdődik, hanem azoknál a cégeknél, akik nagyon készségesen válaszolnak, amíg fel nem töltöd a pénzed. Aztán már egyre nehezebb elérni őket, vagy túlzott mértékben megnő a válaszidő. Hogy segítsünk ezt kiküszöbölni, a bróker leírásoknál írunk a saját tapasztalatainkról is, és összegezzük az interneten található véleményeket is az adott brókerrel kapcsolatban.

A Bróker ideális Támogatása/Oktatása

Ez talán a legszubjektívebb rész, hiszen nem biztos, hogy szükséged van oktatásra. Az igényelt oktatás is sokféle lehet. Van, akinek fontos, hogy fogják a kezét, és az alapoktól végigvezessék minden fontos tudnivalón. Van, akinek elég az, ha néha átbeszélheti egy mentorral, hogy mit rontott el, vagy csak néhány kereskedési stratégiát szeretne. Van olyan trader is, aki semmilyen oktatást nem akar, csak egy jól működő platformot, és gyors ki- és befizetést. Mindenhol tudsz érdeklődni az elérhető oktatásról és támogatásról, de ebben is tudunk neked segíteni az oldalunkon található cikkekkel.

Mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy ne kezdj el úgy kereskedni valahol, hogy nem néztél utána a cégnek és szolgáltatásnak. Sok időt spórolhatsz magadnak, ha elolvasod az elemzésünket a kiszemelt brókercégről, mert mi már elég régóta foglalkozunk ezzel, és jól tudjuk, hogy miket kell figyelni. Aztán, ha még mindig szimpatikusak, regisztrálj be, kérj egy demó számlát, és próbáld ki a platformot. Sok kellemetlenségtől, idő és energiapazarlástól meg tudod óvni magad.