Az Aligátor indikátor, vagy más néven Bill Williams indikátor, különböző mozgóátlagok kombinációjából jött létre. Nem csak a trend azonosítására használhatjuk, hanem nagy pontosságú jelzéseket ad a vételi és eladási pozíciók beszálló pontjaira vonatkozóan is. Az indikátort három vonal alkotja, melyek mindegyike simított mozgóátlag, csak különböző periódussal (Pl. 5,8,13 vagy 8,13,21). A jelzésekhez mindig a három vonal elhelyezkedését és egymástól való távolságát kell figyelnünk. Amikor a piac oldalazó, a három vonal közel kerül egymáshoz, tehát az aligátor indikátor összecsukja a száját és pihen. Amikor kialakul egy trend, a három vonal eltávolodik egymástól, ilyenkor az aligátorunk kitátja a száját a trend irányába. Amikor a vonalak teljesen közel kerülnek egymáshoz és elcsendesedik a piaci mozgás, várható, hogy előbb-utóbb ki fogja nyitni a száját az aligátor indikátor valamelyik irányba, ezzel jelezve nekünk, hogy merre érdemes kereskedést indítani.

Aligátor indikátor használata:

  • Vételi jelzést akkor kapunk, amikor a vonalak úgy helyezkednek el, hogy a zöld vonal a másik kettő felett van. Minél nagyobb a távolság a vonalak között, annál erősebb a trend.
  • Eladási jelzést akkor kapunk, amikor a zöld vonal a másik kettő alatt van. Itt is az a fontos, hogy a vonalak minél jobban eltávolodjanak egymástól.

aligátor indikátor